TISS, Haydarabad kampüs profesörüne öğrenci birliğini destekleme konusunda not yayınladı | Mumbai Haberleri

betül

Member
Mumbai: Tata Sosyal Bilimler Enstitüsü (TIS), Haydarabad kampüsündeki Toplumsal Cinsiyet ve Geçim Okulu'nun yardımcı doçentlerinden birine, İlerici Öğrenciler Forumu'nu (PSF) desteklemek ve öğretmenlerin TISS'ten ihraç edilmesiyle ilgili endişeleri dile getirmek için bir memorandum yayınladı. Haziran 2017'de Tata Eğitim Vakfı (TET) tarafından atanan Arjun Sengupta, 4 Ekim'de TISS Haydarabad'da İlerici Öğrenciler Örgütü (PSO) ve Ambedkar Öğrenciler Derneği (ASA) tarafından ortaklaşa düzenlenen protesto mitinginde konuşma yaptı.


TISS Mumbai

Konuşması sırasında Sengupta, TISS kampüslerindeki 119 öğretmenin ve diğer öğretim personelinin keyfi toplu işten çıkarılması da dahil olmak üzere öğrenci topluluğunun karşılaştığı acil sorunlardan bahsetti. Ayrıca kampüs demokrasisine ve öğrenci haklarına yönelik algılanan saldırılara değindi ve Dalit yüksek lisans öğrencisi ve Hindistan Öğrenci Federasyonu (SFI) aktivisti Ramadas KS ile dayanışmasını ifade etti ve “öğrenci meselelerini gündeme getirdiği için demokratik olmayan bir şekilde uzaklaştırıldı.”

Sengupta, enstitüdeki eğitimin tehdit altında olduğu bir dönemde TISS'in ahlakını korumak için öğrenciler, öğretmenler ve personel arasındaki birliğin önemini vurguladı.

Konuşmasının sosyal medyada viral olmasının ardından TISS yönetimi, 8 Ekim'de Sengupta'ya bir not yayınladı. Notta, Ramada'nın KS'sine ilişkin davanın Bombay Yüksek Mahkemesi önünde derdest olduğu ve bu nedenle Sengupta'nın eyleminin adli otoriteye saygısızlık gibi göründüğü belirtildi. Ayrıca, “Sengupta dosyası bir baskı taktiğinden ve bir miktar tanıtım kazanma ve enstitünün huzurunu ve akademik ortamını bozma girişiminden başka bir şey değildir.”

Notta, enstitünün hiçbir çalışanının, önce müdürü bilgilendirmeden siyasi veya kamusal faaliyetlere katılamayacağı belirtildi. Ayrıca, TISS çalışanlarının kitle iletişim araçları da dahil olmak üzere kamuya açık tartışmalara katılmasına veya kamuya açıklama yapmasına izin verilmediğini de şart koşuyordu.

Sengupta'ya mutabakata yanıt vermesi için yedi gün süre verildi; yanıt vermemesinin onun konu hakkında söyleyecek hiçbir şeyi olmadığı ve potansiyel olarak gerekli eyleme yol açacağı şeklinde yorumlanacağı uyarısı yapıldı. Mutabakatta, iş kurallarını ihlal ettiği tespit edilen bir çalışanın derhal geçerli olmak üzere işine son verileceği belirtiliyor.

TISS Öğretmenler Derneği (TISSTA), enstitünün kayıt memuruna bu hamleyle ilgili endişelerini dile getiren bir yazı yazdı. Mektubunda TISSTA, Sengupta'ya gönderilen notun “TISS öğretim üyeleri ve personeli arasında, mevcut hükümetin akademik dürüstlük ve özgürlüğü bastırmak için adil olmayan bir şekilde belirli kuruluşlar/bireyleri örnek aldığına ve dolayısıyla… … “açık ve gizli sansür kültürünü” teşvik etmek.

TISSTA, enstitünün akademik özgürlüğe olan bağlılığını yeniden teyit etmek ve TISSA'da destekleyici ve kapsayıcı bir akademik ortam sağlamak amacıyla çeşitli paydaşlar arasında yapıcı bir diyalog süreci oluşturmak için Sengupta'ya gönderilen notun derhal geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Hindustan Times ile paylaşılan TISS notuna yanıtında Sengupta şunları söyledi: “Toplantı, TISS'teki mevcut akademik işleyişe ilişkin çeşitli konuları ve kaygıları ele almak için düzenlendi; buna 119 öğretim ve öğretim dışı konulardaki yüksek düzeyde belirsizliğin eğitimsel sonuçları da dahil. -öğretmen kadrosu.” -Pozisyonları Tata Education Trust (bundan sonra TET olarak anılacaktır) tarafından finanse edilen öğretim personeli, toplantıda konuşma yapmak üzere öğrenci topluluğunun üyeleri tarafından davet edildi. Toplantının tamamen barışçıl ve demokratik bir şekilde gerçekleştiğini ve öğle tatilinde gerçekleştiğini, dolayısıyla derslerin veya diğer akademik faaliyetlerin herhangi bir şekilde aksatılmadığını belirtmekte fayda var.”

Sengupta'nın cevabı, konuşmasında “PSF ve PSO'yu seslerini yükseltmeye teşvik etmediğini” daha da netleştirdi. Şunları ifade etti: “Söz konusu Haberda, bugün genel bir mevcut olduğu gerçeğinin bilincinde olarak, TISS kampüslerinde bulunan üç büyük öğrenci organizasyonunun (Progresif Öğrenciler Forumu (bundan sonra PSF), ASA ve PSO) hepsinden açıkça bahsediyorum. 31 Aralık 2024'ten sonra çok sayıda öğretim elemanının işten çıkarılmasının akademik etkisi konusunda tüm TISS öğrenci topluluğunda endişe ve endişe var. Bu bağlamda, TISS Haydarabad Kampüs Dışı'nın kendisinin de bu konuda endişe duyduğunu belirtmek önemlidir. TET öğretim üyeleri toplam öğretim kadrosunun yüzde ellisinden fazlasını oluşturuyor.”

Nota verdiği 15 maddelik yanıt, öğrencileri etkileyen birçok konunun altını çizdi. “Yukarıdaki hususlara ve beyanlara dayanarak, söz konusu muhtıranın fiili olarak temelsiz, anayasaya aykırı, hukuka aykırı ve doğal adalet ilkelerini ihlal ettiğini beyan ederim. Söz konusu muhtıranın bende zaman zaman ciddi psikolojik sıkıntı ve endişeye neden olması nedeniyle Sengupta, cevabında şu sonuca vardı: “Eğer 31 Aralık 2024 sonrasında TISS'te çalışacağım tamamen belirsizse, söz konusu muhtıranın ahlaki açıdan tiksindirici olduğunu da beyan ederim.”

Bir TISS yetkilisi enstitünün Sengupta'dan bir yanıt aldığını doğruladı. Yetkili, “Uygun süreç ile enstitünün komitesi daha ileri kararlar alacaktır” dedi.