2025 Windows 10 mu 11 mi ?

Mert

New member
2025’te Windows 10 mu, Windows 11 mi?

Son birkaç yıldır Windows 11’in yükselişi konuşuluyor, ama hâlâ Windows 10 kullanıcıları var ve 2025 itibarıyla birçok kişi hangisine geçmesi gerektiğini merak ediyor. Ben de bu konuda biraz araştırma yaptım ve kendi deneyimlerimi, gözlemlerimi toparlayarak bir perspektif oluşturmak istedim. Konuyu doğrudan teknik detaylarla açmak yerine, kullanım deneyimi, güncel destek ve geleceğe dönük bakış açısıyla ele almak daha faydalı görünüyor.

Destek ve güvenlik perspektifi

2025’te bir işletim sistemi seçerken en kritik nokta destek süresi ve güvenlik yamaları. Windows 10, 2015’ten beri hayatımızda ve Microsoft desteğini 2025’in ortalarına kadar sürdüreceğini açıklamış durumda. Yani kısa vadede hala güvenli bir seçenek. Ama Windows 11’e baktığınızda, Microsoft’un yeni özelliklerini ve güvenlik altyapısını doğrudan bu sistem için optimize ettiğini görüyorsunuz. Örneğin TPM 2.0 ve güvenli önyükleme gibi donanım tabanlı güvenlik önlemleri Windows 11 ile standart hâle gelmiş durumda. Bu, özellikle üniversite projeleri, kişisel veriler ve bulut servisleri açısından uzun vadeli bir avantaj sunuyor.

Kullanıcı deneyimi ve tasarım farkları

Windows 10 ile Windows 11 arasında en göze çarpan fark, arayüz ve kullanım deneyimi. Windows 11 daha minimal, yuvarlatılmış köşeler ve merkezi başlat menüsü ile modern bir görünüm sunuyor. Özellikle çoklu monitör kullanımı ve sanal masaüstü yönetimi Windows 11’de çok daha sorunsuz. Peki bu, herkes için bir geçiş sebebi mi? Hayır. Eğer klasik Windows mantığıyla iş yapan bir kullanıcıysanız, Windows 10’un alıştığınız düzeni ve hızını kaybetmek istemeyebilirsiniz. Öte yandan, daha genç kullanıcılar ve tasarımcılar, bu modern yaklaşımı daha doğal ve üretken buluyor.

Performans ve donanım gereksinimleri

Windows 11’in getirdiği tasarım ve güvenlik yenilikleri, eski donanımlarda performans sıkıntısı yaratabiliyor. 2025 itibarıyla orta segment bir dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, Windows 10 hâlâ daha hızlı açılıyor ve uygulamaları sorunsuz çalıştırıyor. Ancak yeni nesil laptoplar veya yüksek performans isteyen işler söz konusu olduğunda Windows 11’in optimizasyonları daha avantajlı. Özellikle oyun, video düzenleme ve 3D modelleme gibi kaynak yoğun uygulamalarda Windows 11, DirectStorage gibi modern API’lerle ciddi hız kazanıyor.

Uyumluluk ve yazılım ekosistemi

Yazılım uyumluluğu hâlâ önemli bir etken. Windows 10, eski programlar ve oyunlar için daha sorunsuz bir ortam sunuyor. Kurumsal yazılımlar, laboratuvar programları ve bazı üniversite araçları hâlâ Windows 10 üzerinde test edilmiş ve stabil çalışıyor. Windows 11, bu eski uygulamaların çoğunu desteklese de, bazı özel durumlarda küçük sorunlar çıkabiliyor. Bu yüzden eğer kritik bir yazılım kullanıyorsanız geçişi dikkatlice planlamak gerekiyor.

Geleceğe dönük düşünmek

2025’te düşünürken “hangi işletim sistemi uzun vadede avantaj sağlar?” sorusunu sormak gerekiyor. Windows 11, tüm yeni teknolojiler, bulut entegrasyonu ve güncel donanım destekleri için öncelikli tercih. Windows 10 ise artık bir geçiş aşamasında; güvenlik güncellemeleri devam etse de, yeni özellikler gelmeyecek. Yani bir yıl içinde işletim sisteminizi değiştirmeyi planlıyorsanız, Windows 11 daha sürdürülebilir bir seçim. Ancak mevcut bilgisayarınız Windows 11’in gereksinimlerini karşılamıyorsa, Windows 10 güvenli ve yeterli bir seçenek olarak kalıyor.

Kapanış ve kişisel değerlendirme

Kendi deneyimime gelirsek, Windows 11’in modern tasarımı ve geleceğe dönük güvenlik avantajları, yeni bir dizüstü almayı düşünen herkes için cezbedici. Fakat eski bilgisayarlar veya alışkanlıklarınız Windows 10’dan yana ise, hemen geçiş yapmak zorunda değilsiniz. 2025’te, karar büyük ölçüde donanım ve kullanım alışkanlıklarına bağlı olarak değişiyor. Özetle, kısa vadeli rahatlık ve alışkanlık için Windows 10 yeterli, uzun vadeli güvenlik ve yeni teknolojilere uyum için Windows 11 daha mantıklı.

Sonuç olarak, hangi Windows’u kullanacağınıza karar verirken sadece “yeni olan iyi” mantığıyla hareket etmek yerine, ihtiyaçlarınızı, donanımınızı ve gelecekteki kullanım planlarınızı dikkate almak gerekiyor. 2025 itibarıyla bu iki seçenek arasında tercih yaparken bilinçli olmak, hem günlük deneyimi hem de uzun vadeli verimliliği etkiliyor.