2 Abdülhamid yönetimi en büyük çabayı hangi alanda göstermiştir ?

Mert

New member
II. Abdülhamid Yönetiminin Öncelikli Mücadelesi: Eğitim mi, Güvenlik mi, Devletin Yeniden Yapılanması mı?

Osmanlı tarihi üzerine okuma yaptığım dönemlerde beni en çok düşündüren konulardan biri, II. Abdülhamid’in 33 yıllık yönetiminde hangi alana en büyük ağırlığı verdiği meselesi oldu. İlk bakışta bazı kaynaklarda onun döneminin “istibdat” kavramıyla, bazılarında ise modernleşme hamleleriyle anlatıldığını gördüm. Farklı görüşleri karşılaştırdıkça, tek bir kelimeyle “baskıcı” ya da “yenilikçi” şeklinde tanımlamanın dönemin karmaşıklığını açıklamaya yetmediğini düşündüm. Bana göre asıl soru, II. Abdülhamid’in hangi alanda en fazla çaba harcadığı değil; bu çabanın hangi amaçla kullanıldığı ve Osmanlı Devleti’nin sorunlarını ne ölçüde çözebildiğidir.

Devleti Ayakta Tutma Çabası ve Merkeziyetçi Yönetim Anlayışı

II. Abdülhamid’in yönetimindeki en büyük çabanın, öncelikle devletin bütünlüğünü korumaya yönelik siyasi ve idari alanda yoğunlaştığı söylenebilir. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında imzalanan Berlin Antlaşması ile Osmanlı Devleti ciddi toprak kayıpları yaşamış, Balkanlar’daki milliyetçilik hareketleri güçlenmiş ve Avrupa devletlerinin Osmanlı üzerindeki baskısı artmıştı. Bu ortamda II. Abdülhamid’in temel hedeflerinden biri merkezi otoriteyi güçlendirmek ve dağılmayı yavaşlatmaktı.

Bu nedenle yönetim anlayışında güvenlik, istihbarat ve kontrol mekanizmaları önemli yer tuttu. Yıldız İstihbarat Teşkilatı bu dönemin dikkat çeken kurumlarından biridir. Ancak burada eleştirilmesi gereken nokta şudur: Devleti koruma amacıyla geliştirilen kontrol sistemi zamanla siyasi özgürlükleri sınırlayan bir yapıya dönüşmüştür. Basına yönelik sansür, muhalif hareketlere karşı sert uygulamalar ve meclisin uzun süre kapalı kalması, dönemin en fazla tartışılan yönlerindendir.

Stratejik açıdan bakıldığında II. Abdülhamid’in güvenlik politikaları, parçalanma tehlikesi yaşayan bir imparatorluk için kısa vadeli çözümler üretmiştir. Ancak uzun vadede toplumun farklı kesimlerinin yönetime katılımını azaltması, devlet ile vatandaş arasındaki ilişkinin zayıflamasına neden olmuştur. Burada şu soruyu sormak gerekir: Bir devleti korumak için merkezi gücü artırmak ne zaman zorunlu bir tedbir, ne zaman ise değişimi engelleyen bir unsur hâline gelir?

Eğitim Alanındaki Büyük Yatırımlar ve Modernleşme Arayışı

II. Abdülhamid döneminin en önemli çalışmalarından biri de eğitim alanında gerçekleşmiştir. Bu dönemde çok sayıda modern okul açılmış, mesleki eğitim kurumları geliştirilmiş ve eğitim sistemi devlet kontrolünde genişletilmiştir. Darülfünun gelişim sürecinde önemli adımlar atılmış, öğretmen okulları ve çeşitli meslek okulları yaygınlaştırılmıştır.

Eğitim yatırımlarının arkasında yalnızca modernleşme isteği değil, aynı zamanda devlete bağlı yeni bir nesil yetiştirme amacı da bulunuyordu. Bu durum iki farklı açıdan değerlendirilebilir. Bir yandan devletin ihtiyaç duyduğu doktor, mühendis, memur ve öğretmenlerin yetişmesi için önemli bir altyapı oluşturulmuştur. Diğer yandan eğitim kurumlarının büyük ölçüde merkezi ideolojik hedeflerle şekillendirilmesi, özgür düşünce ortamını sınırlamıştır.

Bazı tarihçiler II. Abdülhamid’in eğitim politikalarını Osmanlı’nın modernleşme sürecinde önemli bir aşama olarak değerlendirirken, bazıları bu kurumların daha çok yönetimin devamlılığını sağlamak için kullanıldığını savunur. Her iki yaklaşımın da dikkate alınması gerekir. Çünkü eğitim yatırımı yapmak tek başına özgür ve yenilikçi bir toplum oluşturmaz; eğitimin içeriği, düşünce ortamı ve eleştiriye açıklığı da en az okul sayısı kadar önemlidir.

Ekonomik ve Teknolojik Gelişmelerdeki Yaklaşımlar

II. Abdülhamid dönemi, ulaşım ve haberleşme alanında da önemli gelişmelere sahne olmuştur. Demiryolları, telgraf hatları ve sağlık kurumları bu dönemin dikkat çeken yatırımları arasındadır. Özellikle Hicaz Demiryolu, hem ekonomik hem de siyasi açıdan önemli bir projeydi. Bu proje bir yandan ulaşımı kolaylaştırırken diğer yandan Osmanlı’nın İslam dünyasındaki etkisini güçlendirme amacını taşıyordu.

Ancak ekonomik alandaki en büyük sorunlardan biri, Osmanlı Devleti’nin dış borç baskısından kurtulamamasıydı. Düyun-u Umumiye İdaresi döneminde devlet gelirlerinin önemli bir bölümü yabancı alacaklıların kontrolüne geçmişti. Bu nedenle yapılan altyapı yatırımlarına rağmen ekonomik bağımsızlık konusunda istenilen seviyeye ulaşılamadı.

Farklı Bakış Açılarıyla II. Abdülhamid Dönemini Değerlendirmek

Tarihi olayları değerlendirirken farklı insanların deneyimlerinin de dikkate alınması gerekir. Erkeklerin veya kadınların tarihsel süreçlere bakışı tek bir kalıba indirgenemez; ancak toplumdaki farklı roller ve deneyimler, olayların farklı yönlerini görünür hâle getirebilir. Örneğin dönemin askerî ve siyasi çevrelerinden bazı kişiler devlet güvenliğini ve stratejik kararları ön plana çıkarırken, eğitimle ilgilenen bazı aydınlar ve aileler yeni okulların açılmasını toplumsal ilerleme açısından önemli görmüştür.

Bir anne, öğretmen veya toplum içinde eğitim faaliyetleriyle ilgilenen bir kişi açısından okul sayısındaki artış, günlük yaşamda daha fazla fırsat anlamına gelebilir. Aynı şekilde bir devlet görevlisi veya asker açısından güçlü merkezi yönetim, imparatorluğun korunması için gerekli bir araç olarak görülebilir. Buradaki önemli nokta, bu yaklaşımların cinsiyete bağlı kesin özellikler değil, bireylerin yaşam deneyimleriyle şekillenen farklı bakış açıları olduğudur.

Güçlü ve Zayıf Yönleriyle II. Abdülhamid Yönetimi

II. Abdülhamid yönetiminin güçlü tarafları arasında devlet kurumlarını yeniden düzenleme çabası, eğitim ve altyapıya yapılan yatırımlar, diplomatik denge politikaları ve imparatorluğun dağılmasını geciktirme amacı sayılabilir. Özellikle zor bir uluslararası ortamda devletin varlığını sürdürmeye çalışması, dönemin şartları içinde anlaşılması gereken bir durumdur.

Bununla birlikte zayıf yönleri de oldukça belirgindir. Aşırı merkeziyetçilik, siyasi katılımın sınırlandırılması ve özgürlüklerin kısıtlanması, toplumdaki muhalefetin büyümesine neden olmuştur. 1908’de gerçekleşen II. Meşrutiyet'in İlanı, bu birikmiş sorunların sonucunda ortaya çıkan önemli gelişmelerden biridir.

Sonuç olarak II. Abdülhamid yönetiminin en büyük çabası, bana göre tek bir alanla sınırlı değildir; ancak ağırlık merkezi devletin bütünlüğünü korumak, merkezi otoriteyi güçlendirmek ve modern kurumlarla devleti ayakta tutmak olmuştur. Eğitim, altyapı ve teknoloji alanındaki çalışmalar bu temel hedefin araçları olarak görülmüştür.

Bugünden bakıldığında asıl tartışılması gereken nokta şudur: Bir devlet kriz döneminde güvenliği mi, özgürlüğü mü öncelemelidir? Yoksa kalıcı başarı için ikisini dengede tutmanın yolları mı aranmalıdır? II. Abdülhamid dönemi, bu soruların hâlâ güncelliğini koruduğunu gösteren önemli tarihsel örneklerden biridir.