Hakkâri Derecik hangi aşiret ?

Berk

New member
Hakkâri Derecik Hangi Aşiret? Forumun En Derin (!) Sosyolojik Araştırması Başlasın!

Selam dostlar! 🌄

Bu sabah kahvemi yudumlarken bir arkadaşım sordu: “Ya sen Derecik’teki aşiretleri biliyor musun?” dedim “Yok ama Google’a sorsam bile, büyük ihtimalle o da tam emin değildir!” 😄 İşte o an dedim ki, bu forumun bilimsel (!) zekâsı, empatik kalbi ve kahkaha kaslarıyla birleşip bu konuyu bir aydınlığa kavuşturabilir!

Hazırsanız, biraz sosyoloji, biraz mizah, biraz da “komşunun teyzesinin anlattığı” kıvamında bilgileri harmanlayarak başlıyoruz!

---

1. Derecik: Dağların Arasında Bir Aşiret Krallığı

Hakkâri’nin en batı ucunda, dağların içine saklanmış Derecik, sanki Game of Thrones’un “Dağ Klanları” versiyonu gibi. Her taşın altında bir hikâye, her derenin başında bir aşiret! 🤠

Genelde bölge, Gerdi, Berwari, Herki gibi aşiretlerle anılır. Derecik özelinde ise en baskın aşiret Herki’dir. Hani şu “birbirini düğünlerde altınla değil, koyunla geçen” Herkilerden bahsediyorum. 😄

Ama durun! Hemen “tamam Herki’ymiş” deyip dağılmayın! Çünkü bu konu, erkeklerin “çözüm odaklı” yaklaşımına kurban gitmesin.

---

2. Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: Harita, Drone, Dedemin Defteri

Forumdaki erkek tayfa şimdi çoktan Google Maps’i açtı, biri topografik harita çıkarıyor, diğeri “Hocam ben dronla bakayım, orada koyunların yönüne göre tahmin yürütürüz” diyor. 😂

Bir başkası çıkıp şöyle diyecek eminim:

> “Bak kardeşim, 1892 Osmanlı Arşivine göre, Derecik’teki köylerin çoğu Herki aşiretine bağlı. Nokta.”

Sonra herkes saygıdan sessizleşecek ama aslında kimse hâlâ emin olmayacak! Çünkü bu işin yüzde ellisi belge, yüzde ellisi kahvehane efsanesi. 😎

---

3. Kadınların Empatik Yaklaşımı: ‘Aşiret mi, Aile mi?’

Kadın forumdaşlar devreye girdiğinde konu bir anda sosyolojik makale seviyesine çıkar.

> “Arkadaşlar, önemli olan hangi aşiretten olduğumuz değil, komşuluk ilişkilerimiz ve birbirimize olan saygımız…”

Sonra biri çıkar:

> “Benim babaannem Herki’ydi ama annem diyor ki asıl biz insanlık aşiretindeyiz.” ❤

Bir anda erkek tayfa susar, “Evet ya, doğru diyorsun, sonuçta hepimiz insanız” diyerek konuyu duygusal finale bağlar.

Ama içlerinden biri fısıldar:

> “Yine de ben haritaya bakacağım, emin olalım…” 😅

---

4. Forumda Çekişme Başlar: Herki mi, Gerdi mi, Yoksa Batmanli Amcaoğlu mu?

İşte şimdi tartışmanın kıvılcımı yanar. Bir kullanıcı gelir:

> “Yok kardeşim, Derecik Herki’dir ama benim halamın kocası Gerdi, o yüzden karışık!”

Bir diğeri hemen atlar:

> “Benim enişte Berwari, ama bizim köyde Herkiler düğün basar, o yüzden onlar daha baskın!”

Ve en sevdiğim yorum tipi gelir:

> “Valla ben aşiretten anlamam, kim iyi kahve yapıyorsa ben ondanım!” ☕😂

Bu noktada konu artık tamamen antropolojiden çıkar, “en iyi ciğer kimde?” tartışmasına evrilir.

---

5. Aşiret DNA Testi: Yeni Neslin Teknolojik Çözümü

Yeni nesil forumdaşlar olaya daha modern yaklaşıyor.

> “Arkadaşlar ben 23andMe yaptırdım, sonuçlarda %87 Herki, %10 Gerdi, %3 de ‘Ne olduğunu Google bile bilmiyor’ çıktı.”

Bir başkası yazar:

> “Ben test yaptırmadım ama annem, babamın babasına hâlâ kızgın, o yüzden iki aşiret sayılıyoruz.”

Bu noktada herkes bir şey fark eder: Aşiret değil, aile sırları daha karmaşık! 😅

---

6. Erkek Stratejisi vs. Kadın Empatisi: Sonuç Bildirgesi

Erkekler:

> “Tamam arkadaşlar, haritayı inceledim, Derecik’in %70’i Herki, %20’si Gerdi, geri kalan %10’u ise ‘Sır Gibi Aşiretler Konfederasyonu.’”

Kadınlar:

> “Yüzdeyle uğraşmayın, önemli olan kimseyi yüzde dışı hissettirmemek.” 💁‍♀️

Erkekler hemen bir excel tablosu açarken, kadınlar kahve yapıp “Bak bu tartışma uzayacak, sabırla dinleyelim” diyor. Forumda uyum böyle sağlanıyor işte: Biri strateji yapıyor, diğeri toplumsal barışı kuruyor. 😄

---

7. Tarih, Mizah ve Çay: Derecik’in Gerçek Ruhu

Gerçek şu ki, Derecik sadece aşiretlerin değil, hikâyelerin de memleketi. Her evde bir efsane, her düğünde bir destan var.

Bir dede çıkar der ki:

> “Evladım, biz Herki’yiz ama sınırın öte yanında Gerdiyle kız alıp verdik, şimdi ne sayılırız bilemem!”

O sırada ninenin sesi gelir mutfaktan:

> “Aşiret değil, sofraya otur, çay soğuyor!” ☕💥

İşte tam o an, forumdaki herkes aynı anda gülümser. Çünkü hepimiz biliriz ki, aşiretler gelip geçer ama çayın yeri baki kalır.

---

8. Forumun Büyük Finali: Hakkâri’nin En Samimi Akademik(!) Sonucu

Sonuç olarak sevgili forumdaşlar, Derecik büyük oranda Herki aşiretine bağlıdır ama bu bilgi, köyden köye, hatta evden eve bile değişebilir. Çünkü Doğu’nun güzelliği budur: sınırlar, soylar, hikâyeler iç içedir.

Erkeklerin tarih kitaplarıyla, kadınların kalpleriyle yazdığı ortak bir destandır bu.

Ve tabii ki her şeyin sonunda biri mutlaka diyecek:

> “Peki, Derecik’in ciğeri nerede daha güzel?”

Çünkü forumun gerçek gündemi, hiçbir zaman bitmez. 😂

---

9. Hadi Şimdi Sıra Sizde!

Derecikli forumdaşlar, Herkiler, Gerdiler, Berwariler ve hatta “Ben aslında Bitlisliyim ama konuyu sevdim” diyen dostlar! Sizde durum nedir?

Köyünüzde hangi aşiret güçlü? Dedeniz ne anlatırdı?

Ve en önemlisi: Çayınızı kaç şekerli içiyorsunuz? ☕

Yorumlarınızı bekliyorum. Bilim kazanacaksa da mizahla kazansın! 😄