Batum Türk Şehri Mi ?

Mert

New member
Batum Türk Şehri Mi?

Batum, Karadeniz'in güneydoğusunda, Gürcistan'a bağlı bir şehir olup, tarihi, kültürel ve coğrafi olarak oldukça ilginç bir geçmişe sahiptir. Pek çok kişi, Batum’un geçmişine ve bu şehri kimlerin kurduğuna dair farklı düşüncelere sahiptir. Batum’un, Türk şehirlerinden biri olup olmadığı sorusu, hem tarihsel hem de kültürel bağlamda çeşitli tartışmaları beraberinde getiriyor. Peki, Batum Türk şehri mi? Bu soruya verilecek yanıt, Batum’un tarihine ve bölgedeki Türk nüfusunun varlığına dayalı olarak şekillenebilir.

Batum’un Tarihi ve Türk Bağlantıları

Batum, ilk olarak antik çağlarda, MÖ 6. yüzyılda Miletoslu kolonistler tarafından kurulmuştur. O dönemde Batum, antik Kolhis Krallığı'nın önemli liman şehirlerinden biriydi. Ancak Batum'un Türklerle olan yakın ilişkisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun 16. yüzyılda bu bölgeyi fethetmesiyle başlar. 1547 yılında Osmanlı topraklarına katılan Batum, yaklaşık 300 yıl boyunca Osmanlı yönetiminde kalmıştır. Bu süre zarfında, Batum'un kültürel yapısı ve halkı, Osmanlı İmparatorluğu'nun etkisiyle şekillenmiştir. Türkler, Batum'da büyük bir nüfusa sahip olmuş ve şehirdeki yönetim, dil, din ve kültür Osmanlı’nın izlerini taşımıştır.

Batum’un Osmanlı İmparatorluğu Dönemindeki Durumu

Batum’un Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılması, şehrin demografik yapısında önemli değişikliklere yol açmıştır. Şehirdeki halkın büyük kısmı Türkler ve Osmanlı kültürünü benimsemiş olan Gürcülerden oluşuyordu. Osmanlı döneminde Batum, bir liman şehri olarak stratejik öneme sahipti. Hem askeri hem de ticari açıdan Batum, Karadeniz'e açılan önemli kapılardan biri haline gelmişti. Türkler, şehrin idari yapısını kurmuş, köyler ve kasabalar kurarak tarım, ticaret ve sanayi faaliyetlerini artırmışlardır. Osmanlı İmparatorluğu'nun 19. yüzyılda zayıflamaya başlamasıyla birlikte, Batum'da çeşitli etnik grupların ve kültürlerin etkisi daha fazla hissedilmeye başlanmıştır.

Rus İmparatorluğu ve Batum’un Durumu

Batum, 1878 yılında Rus İmparatorluğu'nun eline geçmiş ve bu, şehrin Türk kimliğinin zayıflamasına yol açan bir dönemin başlangıcı olmuştur. Osmanlı-Rus Savaşları sonucunda Batum, Rus İmparatorluğu tarafından ilhak edilmiştir. Ancak, Batum’un Ruslar tarafından ele geçirilmesi, şehri bir Türk şehri olma statüsünden çıkaramamıştır. Bununla birlikte, şehirdeki Türk nüfusu büyük ölçüde kalmış, ancak 20. yüzyılın başlarında gerçekleşen göçler ve etnik değişimler, Batum'un Türk kimliğini silmeye başlamıştır.

Batum’un Günümüzdeki Durumu ve Türk Kültürü

Batum, şu anda Gürcistan sınırları içinde yer alıyor ve şehirdeki etnik çeşitlilik oldukça fazladır. Bugün Batum, Türkler, Gürcüler, Ermeniler, Ruslar ve diğer etnik grupların bir arada yaşadığı çok kültürlü bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte, Batum'un geçmişindeki Türk izleri hâlâ şehri gezenler tarafından hissedilebilir. Şehirdeki bazı camiler, Türk kültürüne ait eski yapılar ve gelenekler, Batum’un Osmanlı dönemindeki mirasını yansıtmaktadır. Ayrıca, Batum’un mutfağı da Türk mutfağının etkilerini taşır. Örneğin, Batum'da yaygın olarak tüketilen çay, börek ve kebaplar gibi yiyecekler, Türk mutfağından izler taşır.

Batum Türk Şehri Mi?

Batum’un günümüzdeki kimliği, kesin bir şekilde "Türk şehri" olarak nitelendirilemez. Batum, uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı olmasına rağmen, şu an Gürcistan'a ait bir şehir olarak varlığını sürdürmektedir. Batum’daki Türk kültürü ve tarihsel bağlar güçlü olsa da, şehir günümüzde daha çok bir Gürcü şehri olarak tanımlanmaktadır. Bununla birlikte, Batum’daki Türk nüfusunun geçmişi ve kültürel etkileri, bu şehri tarihsel olarak Türklerin yaşadığı önemli şehirlerden biri kılmaktadır.

Batum’da Türk Nüfusu Ne Durumda?

Batum'daki Türk nüfusu, şehrin tarihindeki Osmanlı etkisinin bir yansımasıdır. Osmanlı döneminde Batum'da büyük bir Türk nüfusu bulunurken, günümüzde bu nüfus oldukça azalmıştır. 19. yüzyılda, Batum'daki Türk nüfusu çok fazlayken, 20. yüzyılın başındaki Rus hâkimiyeti ve Sovyet dönemi sırasında birçok Türk, Türkiye'ye göç etmiştir. Bugün Batum’daki Türk nüfusu, genel nüfusun küçük bir kısmını oluşturmaktadır. Ancak Batum, Türkiye’ye yakın olması nedeniyle, Türk turistler ve iş insanları için önemli bir ziyaret noktası olmuştur. Bu bağlamda, Batum’daki Türk kültürüne olan ilgi devam etmektedir.

Batum ve Türkiye Arasındaki İlişkiler

Batum’un Türklerle olan tarihi ve kültürel ilişkileri, günümüzde de devam etmektedir. Türkiye ile Batum arasında sıkı ekonomik ve kültürel bağlar bulunmaktadır. Türkiye’nin Batum’a yakın ilgi göstermesi, şehirdeki Türk kültürünün canlı tutulmasına olanak sağlamaktadır. Türkler, Batum’da ticaret yapmakta ve yatırım yapmaktadır. Ayrıca, Batum’daki bazı okullarda Türkçe dersleri verilmektedir. Bununla birlikte, Batum’a Türkiye'den gelen turist sayısının artması, Batum'un Türklerle olan bağlarını güçlendiren önemli bir faktördür.

Sonuç

Batum, tarihi olarak Türklerle derin bağlara sahip bir şehir olmakla birlikte, günümüzde Gürcistan topraklarında yer alması nedeniyle "Türk şehri" olarak nitelendirilemez. Ancak, Batum’un Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki uzun süren hâkimiyeti, şehirdeki Türk izlerinin ve kültürünün güçlü bir şekilde var olmasına neden olmuştur. Şehirdeki Türk nüfusu, geçmişteki büyük Türk yerleşimlerinin bir yansıması olarak hâlâ bazı izler bırakmaktadır. Batum, bir Türk şehri olmasa da, Türklerin bu şehirle olan tarihi bağları ve kültürel etkileri, şehrin geçmişini ve bugünü şekillendiren önemli unsurlar arasında yer almaktadır.