2024 AÖF yeni kayıt ne zaman ?

Defne

New member
2024 AÖF Yeni Kayıt Ne Zaman? Sorusu ve Eleştiriler: Eğitimde Nereye Gidiyoruz?

Merhaba forumdaşlar! Bugün, ülkemizde milyonlarca öğrenciye eğitim imkânı sunan AÖF (Açıköğretim Fakültesi) hakkında ciddi bir eleştiri yapmak istiyorum. Bildiğiniz gibi, 2024 AÖF yeni kayıt dönemi yaklaşıyor. Ancak bu süreçle ilgili bazı ciddi sorular ve eleştiriler var. Her yıl olduğu gibi, kayıt tarihleri ve süreçleri açıklandığında bir sürü belirsizlikle karşılaşıyoruz. Bu yazıda, AÖF kayıt sürecine dair güçlü bir eleştiri yapmak istiyorum ve merak ediyorum, forumda bu konuda ne gibi farklı bakış açıları var?

AÖF Kayıt Süreci: Takvimin Hâlâ Belirsizliği ve Birokratik Engeller

AÖF kayıtları, her yıl büyük bir karmaşaya yol açar. 2024 yılında da durum farklı olmayacak gibi görünüyor. Kayıt tarihleri genellikle gecikmeli bir şekilde açıklanır ve bu da öğrencilerin planlamalarını ciddi şekilde zorlaştırır. Eğitim hayatını sürdürenlerin, özellikle çalışanların ve aile sorumlulukları olanların, net bir takvime göre hareket etmesi önemlidir. Ancak AÖF, her yıl belirli tarihlerde açıklamalar yapar ve bu da öğrencilerin kayıt sürecini baştan sona belirsiz kılar.

Örnek vermek gerekirse, geçtiğimiz yıllarda birçok öğrenci, kayıt tarihleriyle ilgili açıklamaların geç yapıldığını ve bazı durumlarda, üniversitenin sisteminin aksadığını belirtmişti. Hangi gün ne yapılacağına dair net bir açıklama yapılmadığı için, öğrenciler kayıt olamama riskiyle karşı karşıya kalabiliyorlar. 2024 yılı için de aynı belirsizliklerin devam etmesi olasılığı çok yüksek. Bu durumun, eğitim sisteminin altyapısındaki eksiklikleri gözler önüne serdiğini düşünüyorum.

Stratejik Bakış: Erkeklerin Pratik ve Sonuç Odaklı Yaklaşımı

Erkeklerin genellikle daha stratejik ve sonuç odaklı yaklaşmalarını gözlemliyoruz. Eğitim sürecinde de bu özelliklerini yansıtıyorlar. AÖF kayıtlarında yaşanan belirsizlik, erkek öğrenciler için genellikle daha büyük bir problem haline gelir. Çünkü onlar, planlama ve çözüm odaklı düşünme konusunda daha fazla adım atmaya meyillidirler. Ancak, AÖF kayıt sistemindeki bu sıkıntılar, onların eğitim hedeflerine ulaşmalarını engelleyebilir.

Özellikle çalışan erkek öğrenciler için, AÖF’ün kayıt tarihleri büyük bir engel oluşturur. Çalışan bireylerin zamanlarını ve işlerini planlamaları gerekiyor. Ancak AÖF kayıtları, bu kişilerin iş hayatına engel teşkil edebilecek kadar düzensiz ve belirsiz oluyor. Erkek öğrenciler, genellikle doğrudan ve hızlı çözümler üretmeye çalışırlar, fakat bu tarz belirsizlikler onlara zaman kaybı olarak yansır. Bu da onları sistemle uyum sağlamak yerine, başka yollar aramaya iter. Yani, AÖF’ün sunmuş olduğu esnek eğitim imkânı bile, kayıt süreçlerinde yaşanan belirsizlik nedeniyle boşa gidebiliyor.

Kadınların Empatik ve İnsan Odaklı Yaklaşımı: Sistemdeki Zayıflıklar ve İnsan Hakları Perspektifi

Kadınlar ise genellikle empatik ve insan odaklı bir bakış açısına sahiplerdir. Bu nedenle, AÖF kayıt sürecinde yaşanan zorluklar, özellikle kadın öğrenciler için daha fazla önem taşır. Çalışan anneler, evdeki sorumlulukları nedeniyle zaten sıkıntılar yaşarken, AÖF’ün belirsiz kayıt tarihleri onlara ciddi bir engel oluşturur. Çalışan kadınlar için eğitim almanın bir lüks değil, hak olduğuna inanırım. Ancak bu hak, kayıt süreci gibi bürokratik engellerle kısıtlandığında, kadın öğrenciler mağduriyet yaşamaktadır.

Örneğin, birçok kadın öğrenci, ev işleri ve çocuk bakımı gibi sorumluluklar nedeniyle AÖF gibi esnek eğitim olanaklarını tercih etmektedir. Fakat, AÖF’ün kayıt tarihlerindeki belirsizlikler, onların bu fırsatlardan yararlanamamasına neden olur. Bu da, kadın öğrencilerin eğitimde eşit fırsatlara sahip olma hakkını ihlal eder. Bu durumda, eğitimdeki fırsat eşitsizliklerini görmezden gelemeyiz. Kadınların eğitim hakkı, belirsiz ve dağınık bir kayıt sistemi nedeniyle engellenmemelidir.

Eleştiriler: AÖF Sistemi Hâlâ 90’larda mı?

AÖF, Türkiye’nin en büyük açıköğretim sistemine sahipken, bürokratik işlemler ve dijital altyapı konusunda 90’lı yıllardan kalma bir yapıya sahip gibi görünüyor. AÖF kayıtları, hala büyük ölçüde kağıt ve manuel sistemlere dayalı olarak ilerliyor. İnternet üzerinden yapılan başvurular ve işlemler çoğu zaman sistem hatalarıyla kesintiye uğruyor, bu da zaten stresli olan kayıt sürecini daha da zorlaştırıyor.

AÖF’ün dijital altyapısının güncellenmesi gerekiyor. Eğitimde dijitalleşmenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz, ancak AÖF bu konuda geride kalıyor. AÖF’e başvuran öğrencilerin, yıllık eğitim takvimini planlamaları, ders seçimlerini yapmaları, ödev teslimlerini yapmaları ve sınav tarihlerini öğrenmeleri gibi bir dizi işlem dijital platformlar üzerinden yapılabiliyor. Ancak, bu işlemler sırasında karşılaşılan teknik aksaklıklar, öğrencilerin moralini bozmakla kalmıyor, aynı zamanda onları sistemden soğutuyor. Burada bir sorum var: AÖF, dijitalleşmeye daha fazla yatırım yaparak, öğrencilere bu işlemleri daha verimli bir şekilde sunmayı ne zaman hedefleyecek?

Provokatif Sorular ve Tartışma Başlatma

Bu yazı üzerinden birkaç önemli soruyu forumda tartışmaya açmak istiyorum. AÖF kayıt sürecindeki belirsizlik, sizce eğitim hakkını engelliyor mu? AÖF’ün kayıt tarihlerini açıklama biçimi ve dijital altyapısındaki eksiklikler hakkında ne düşünüyorsunuz? Eğitim sistemindeki bu tür bürokratik aksaklıkların öğrenciler üzerindeki etkisi sizce nedir? Forumdaşlar, hep birlikte bu konuyu derinlemesine inceleyelim. Eğitimde fırsat eşitliği gerçekten sağlanabiliyor mu?

Fikirlerinizi ve deneyimlerinizi bizimle paylaşın!