Bebeklerde Kefirin Faydaları

betül

Member
Bebeklerde Kefirin Faydaları

Kefir; Özel bir maya ile keçi veya inek sütünden yapılan tadı ayrana benzeyen bir içecek türüdür. Mayası karnabahara benzer ve içerisinde birçok organizma içerir. Bebeklerde kefirin faydaları saymakla bitmez Bu karnabahar gibi olan minik taneler büyür ve çoğalır bir sonraki mayalanma için iyi muhafaza edilirse sürekli olarak kullanılabilir. Kafkasya kökenlidir. Son zamanlarda ebeveynlerin sıkça tercih ettiği besin haline gelmiştir.
Kefir içerisinde, protein, temel mineraller, K vitamini, B, B1 ve B12 vitamini barındırır. Vücutta emilimi diğer süt ürünlerine göre daha kolaydır ve bu yüzden çokça tercih edilir.

Kefirin rahatlatıcı ve sinir sistemini düzenleyici bir etkisi vardır.
Kefir bir biyotin kaynağıdır. Biyotin, folik asit ve B12 gibi tüm B vitaminlerinin emilimini sağlayan bir B vitamini türevidir. Böbrekler, ciğer ve sinir sisteminin düzenlenmesi bu etki yüzünden kaynaklanır.
Kefir tüm besin ögelerini içeren bir probiyotiktir.
BEBEKLERDE KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR?
  • Diş çürüklüğünü ve çürümesini önler.
  • Kansızlığı önler.
  • Görme yeteneğini güçlendirir.
  • Hormon dengesini sağlar.
  • Astımı engeller.
  • Alerjiyi engeller.
  • Boy uzaması ve sağlıklı gelişime yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kemik oluşumu ve kasların gelişimine yardımcı olur.
  • İştah açar.
  • Zeka gelişimine yardımcı olur.
  • Yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır.
Bebeklere Kefir Kaçıncı Ayda Verilir ?
Bebeklere ek gıdaya başladığınızda yani 6.ayı dolduktan sonra besinleri ile birlikte kefir verebilirsiniz. Kefirin çocuklar ve bebekler için hiçbir zararı yoktur aksine Bebeklerde kefirin faydaları kemik ve kas gelişimini destekler ve bağışıklık sistemi için de çokça önemlidir. Yalnız bebeğinize kefir vermeden önce laktoz alerjisi olup olmadığını 3 gün kuralı ile öğrenebilir ona göre hareket edebilirsiniz.
6.ayından sonra 1 çay bardağı kadar vererek bebeğiniz büyüdükçe miktarını artırabilirsiniz.
KEFİR NASIL YAPILIR?
Malzemeler;
  • 1 yemek kaşığı Kefir mayası yada kefir tanecikleri
  • 1 litre açık inek sütü (güvendiğiniz yer var ise) yada günlük pastörize süt
Kefir mayasının kesinlikle metal ile temas etmemesi gerekiyor. Üzerinde bulunan mikroorganizmaların oluşturduğu özel bir zar olduğundan kefirin zarar görmemesi gerekir. Kesinlikle sıkılmamalı, kesilmemeli ve metal ile temas edilmemelidir.

Yapılışı;
Süt ve kefir mayası oda sıcaklığına yakın olmalıdır. Ne kadar ılık olursa maya o kadar güzel tutar. Bir cam kavanoza kefir tanelerini yada kefir mayasını koyup üzerine sütü ekleyin. Kavanozun ağız kısmını streç ile kapatıp üzerine kürdan yardımı ile minik delikler açın. Oda sıcaklığında kesinlikle ışık görmeyecek bir yerde en az 24 saat bekletilmelidir. Kefirin oluştuğunu yoğurt veya labne peynir kıvamına geldiğinde anlayabilirsiniz. Kefir oluştuğunda, kavanozu açıp bir süzgeç(metal olmayacak) ile süzüp kefiri ayırıp, süzgeç üzerinde kalan kefir tanelerini atmayıp cam bir kaba üzerini geçene kadar süt koyup buzdolabında bekletebilirsiniz. Bu süreç 10 günü geçmemeli.
Eğer kefir mayasını uzun bir süre sonra kullanacaksanız, süzgeç iken su ile durulayıp cam bir kavanozda üzerini geçecek kadar su koyup kapağını kapatıp buzdolabında saklayabilirsiniz.